Ami másnak régi, nekem az lesz az új

Használt autó vásárláson töröm a fejem. A mostani autómmal, ugyanis egyre gyakrabban van valami probléma. Rendszeresen kell szerelőhöz vinni, aminek a költségei már igencsak megterhelik a pénztárcámat. Mindig ki kell cserélni egy komplett alkatrészt, amiknek a beszerzése súlyos pénzekbe kerül. Most túl akarok adni a kocsin, az állapotát tekintve, akár darabokban is. Helyette, viszont kell egy másik, de most csak használt autó vásárlását engedhetem meg magamnak.

Autóra, azonban mindig szükségem van. Sok helyre kell szaladgálni. Ez nem csak pénzügyileg megterhelő, de időpocsékoló is. Most nagyon örülök is, hogy találtam egy időtakarékos megoldást, legalább a gázpalack beszerzésére. Ez rendszeres feladat és mindig el kellett menni a gázcseretelepre. Ami külön nyűg volt, a többi elintéznivaló mellett, és a gázpalackot is cipelni kellett. Erre egy rendkívül jó megoldás, a gázpalackfutár szolgáltatásának igénybevétele. Ők, ugyanis kiszállítják a palackot. A honlapjukon, egyszerűen ki tudjuk választani a szükséges terméket, látjuk az árát is, és megrendelhetjük. Arra figyeljünk, ha gázpalackot akarunk cserélni, hogy az azonos méretű palackból rendeljünk. PB gázpalackból van például 11,5 és 23 kilós is.

Manapság sokan használnak még gázpalackot, otthon a főzéshez is. Ez okozhat is fejfájást, ha nem figyelünk oda, és éppen főzés közben fogy ki a gáz. Néha érdemes ellenőrizni, hogy körülbelül még mennyi időre elegendő gáz van a palackban, és amikorra kifogy, rendeljük meg a cserét. Ez egy biztonságos és kényelmes megoldás. Főleg nagyobb főzéseknél lehet kellemetlen, ha közben kellene elmenni palackért a gázcseretelepre. Ha például jönnek a rokonok a hétvégére és nagy lakomát akarunk csapni, nézzük meg előre, hogy elég lesz e még a gáz. Ha már fogyóban van, inkább rendeljünk egy cserét, hogy ne kerüljünk olyan kellemetlen helyzetbe, hogy nem tudjuk tovább folytatni a konyhai munkát. Emiatt elrontani egy finom fogást, nagy kár lenne.

Családi házaknál, nem kizárólag a mindennapi főzéshez lehet szükség gázpalackra. A gyümölcs eltevések idején fokozottabban használjuk, illetve disznóvágásokon is kell, a pörköléshez. Nagyon sokan használják a gázpalackot pálinkafőzésnél is, akár házilag, akár kisüzemi főzésről legyen szó. Legtöbben a 11,5 kilós PB palackot használják erre a célra. Otthonra is lehet már kapni, kisebb mobil pálinkafőzőket. Ezekkel hibátlanul megoldható a pálinkafőzés teljes folyamata, azonban nagyon oda kell figyelni, ha kezdők vagyunk, kérjük már tapasztalt kollégák segítségét. Figyeljünk, mert nem veszélytelen folyamat és a végeredmény is károsabb lehet az egészségünkre, mint amennyire azt mi szeretnénk. És a törvényi előírásokat is tartsuk be, természetesen. Ha jártunk már gázcseretelepen, akkor ott láthattuk, hogy nem csak a jól ismert PB gázpalack létezik, hanem rendkívül változatos méretű, formájú és színű palackok vannak. Ezekben mind különböző töltet van. Sok ipari munkához nélkülözhetetlen a gáz, például a targoncák működtetésére is speciális gázpalackot használnak.

A gázpalackfutár oldalán utánanézve, láttam, hogy mennyiféle palack létezik: PB, hélium, argon, szén-dioxid, nitrogén, oxigén, corgon. Egy-kettőről még nem is hallottam. Fogalmam sincs például, hogy mi az a corgon. Most utána néztem, és ez nem egy önálló gáz, hanem keverék. Szén-dioxidból és argonból áll, innen jön a neve is. A szén-dioxid képlete, ugyanis a CO2. A corgont hegesztésnél használják, védőgázként.

A nitrogén gázról már hallottam, hogy zöldségek fagyasztására is használják, illetve borászatokban is szükség lehet rá. A különböző, előre csomagolt zöldségeknél, a csomagolásba juttatnak nitrogént, a frissesség megőrzése céljából.

Az oxigén palack, szintén rengeteg különféle területen használható. Az egészségügy területén, nyilvánvaló, hogy mire használják, de az iparban is sokféle munkához kellhet. Az épületek bontásakor, például oxigén és PB gáz keverékével vágják szét a tartó vasakat.

Látható tehát, hogy mennyi mindenre használnak valamilyen gázpalackot. A háztartásokban a PB gázpalack, vagy esetleg a hélium palack lehet szükséges. A hélium palackokat előszeretettel használják lufik felfújására is, de ezen kívül számos területen alkalmazzák. A vállalkozásoknál is, rengeteg terület létezik, ahol különféle gázpalackokat kell használni a munkafolyamatokhoz. Mindegy mire használjuk, a gázpalackfutár házhoz szállítási szolgáltatása nagyon kézenfekvő megoldás. Egy cégnél, ipari felhasználás esetén, még pontosan is lehet tervezni, hogy mennyi gázra lesz szükség egy adott időszak folyamán. Így előre ki lehet számolni, hogy hány darab palackra lesz szükség és meg tudjuk rendelni egyből, egy megfelelő időpontra a kiszállítást. Nem kell a gázcseretelepre furikázni, ez főleg nagyobb mennyiség esetében nagyon előnyös megoldás.

Nagyon leragadtam a gázpalackoknál, mert meglepő módon, sok érdekességet lehet találni. Most viszont, nekem a használt autókat kellene inkább nézegetnem, mert mint említettem, rövidesen aktuális lesz a vásárlás. Szerencsém is lesz talán, mivel mostanában rengeteg autót hoznak be Németországból a kereskedők. A nagy mennyiségnek is köszönhetően, egész kedvező árakat látni. Azt tudom, hogy csak kereskedőtől érdemes vásárolni, illetve néha ki lehet fogni jó vételeket magánhirdetőknél is. Én viszont, minél kevesebbet szeretek kockáztatni. A gázpalackokkal is így vagyok, inkább rendelek előbb, és marad a régi palackban egy kicsi, mint az okozzon problémát, hogy főzés közben kifogy.

Elgondolkoztam azon is, hogy már meg kellene csináltatni a tűzhely rákötését a gázvezetékre. Ez, azonban, hogy házhoz is lehet rendelni a palackot, elég kényelmes megoldás, így már kevesebb gond van vele. Nem kell a gázcseretelepre szaladgálni, palackot cserélni, hanem előre megbeszélt időpontban szállítják ki és mindig nagyon kedvesek a futárok is. Az autóvásárlás miatt, most úgyis össze kell húzni egy kicsit a nadrágszíjat, nem lehet mindenre egyszerre költeni. A gáz rákötés, nagyobb költséget jelentene. Marad még, jó időre tehát, a palackos megoldás. A gázpalackfutárral mostantól könnyebb lesz megoldani a cserét.