Az első autóm és az új abroncsok

Azt ajánlják, hogy a jogosítvány megszerzése után érdemes először használt autót venni, hiszen még nem olyan kifinomult a vezetési stílusunk, és még előfordulhatnak apróbb karcolások, koccanások. Egy kevésbé szuper autót annyira nem sajnálunk, de ugyanúgy megbecsüljük, hiszen a miénk, és megdolgoztunk azért a pénzért, amiből vettük. Ezért nem szabad elhanyagolni egy használt autó karbantartását sem, sőt talán még jobban oda kell figyelnünk rá. Elsőként ki kell emelnem az autógumikat, amik nélkül egy autó sem megy, főleg akkor, ha azok rossz állapotban vannak. Én csak ilyen abroncsokkal tudtam megvenni nemrég az első autómat, de bele volt kalkulálva a költségvetésembe, mert úgy voltam vele, hogy inkább áldozok többet a gumikra, mint, hogy valami baj legyen.

Egyelőre a nyári gumikra koncentráltam, hiszen most annak a szezonja van, úgyhogy el is kezdtem keresgélni a neten. Hamar rátaláltam a gumidiszkontra, ahol részletesen le volt írva minden hasznos információ, ami ahhoz kellett, hogy kiválasszam a megfelelőt. Először is meg kellett néznem a felnik méretét, az autó adatait, illetve azt is, hogy pontosan milyen körülmények között szeretném használni az autót. Mivel főleg városi közlekedésre, aszfalton, ezért ehhez megfelelő gumikra lesz szükségem. A nyári autógumik sajátsága, hogy a nagy melegben, és a forró aszfalton nem tágulnak ki, hanem megkeményednek, ezzel is biztosítva a tapadást, és a biztonságos közlekedést. Egy lágy gumival nő a fékúttávolság, illetve instabillá válik az autó felfekvése az úton. Ez ugyanolyan, mintha nyári gumival akarnék télen közlekedni, vagyis minden esetben veszélyes.

Ezek fényében választottam ki a nyári autógumik szettjét, és rendeltem meg otthonra, hiszen ennek az oldalnak pont az az egyik specialitása, hogy házhoz hozzák a termékeket. Mivel amúgy is kicsi autót vettem, így elképzelhetetlen volt, hogy azokat betuszkoljam egyszerre. Azt írták, hogy ha 4 darabot rendelek délig, akkor másnap megkapom a rendelésem, ami igazán kapóra jött, mert akkor hamarabb tudok vele közlekedni, mint gondoltam.
A biztonság kedvéért, mire a rendelésre kattintottam volna, felhívtam őket, hogy kikérjem a tanácsukat az autógumikkal kapcsolatban, akivel pedig beszéltem, hozzáértő volt, és helyeselte a választásomat. Ezek után már csak várnom kellett a szállítmányra, ami másnap időben meg is érkezett. Szerencsére van egy autószerelő ismerősöm, aki eljött, hogy kicserélje a gumikat, és, hogy egy kicsit átnézze az autót, hiszen mégis csak használtan vettem. Azt mondta, hogy minden rendben van vele, egy kicsit meghúzott pár csavart, illetve megolajozta, amit kell, és már mehettem is.

nyári autógumikÉg és föld volt a különbség a használt és az új abroncsok között, amiknek köszönhetően biztonságban éreztem magam. A barátaim is nyugodtabb szívvel ültek be mellém, hogy tudták, én odafigyelek az ilyesmire, főleg, hogy én felelek értük, mint sofőr.

Használt autót venni nem is olyan szörnyű dolog, mint azt sokan gondolják, csupán oda kell figyelni néhány kisebb-nagyobb apróságra. Csak úgy vegyük meg, ha nincsenek rajta, főleg a futóművön és a motortérben súlyos, látható sérülések, mert egy gumi szettet még könnyen ki tudunk cserélni, de az egész autót újra és újra megszerelni költséges.
Mivel a téli szezon még odébb van, így lesz időm félretenni a téli gumikra is pénzt, mivel azokat is a gumidiszkontról fogom beszerezni, a szuper kínálat, és a házhozszállítás miatt.