Fura autókereskedőkkel csak óvatosan

Egyből tudtam, hogy valami nem stimmel a csávóval. Használt autókar árult, de ahhoz képest túl gazdag volt. Ez pedig azonnak kétségeket keltett bennem. Természetesen megvan mindenkinek a maga joga ahhoz, hogy azt csináljon, amit akar, ráadásul, ha jó az üzleti értéke, tőlem bárki meg is gazdagodhat, amíg nem bánt másokat. De ugyanígy, nekem is meg volt a jogom hozzá, hogy utána nézzek a csávónak, mielőtt üzletet kötök vele. Az autószerelőmbe szerette volna befúrni magát. Egy nap megjelent nálam, és egyből a lényegre tért: javítsam meg neki ingyen az autókat, amiket külföldről hoz, és minden eladott autó után fizet nem 10%-ot. De természetesen mindezt feketén, hiszen ő is úgy nyomja az ipart. Attól mondjuk nem féltem, hogy a csávó ne tudná eladni az autóit, hiszen már elég ismert volt a környékünkön és megvolt a vásárlói köre is. De attól azért jobban féltem, hogy becsap: vagy sokkal kevesebb pénzt ad át nekem, mint a megegyezett 10%, vagy egyszerűen egy idő után nem fizet, én meg egy halom értékes időt bele öltem az autóiba, ahelyett, hogy a saját dolgommal haladtam volna. De, egyébként kicsit tetszett is az ötlet, hiszen egy jobbacska használt autó árának 10%-a sokkal több, mint amennyit kisebb javításokért fizetni szoktam nekem. És azért ő sincs annyira megfutva, hogy teljesen defektes autókat hozzon haza. Na de addig kételkedtem, hogy a feleségem már elkezdett aggódni értem, és azzal az ötlettel állt elő, hogy egy magánnyomozó kellene nekem.

Először szembe röhögtem vele, de aztán rájöttem, hogy mégsem mondott butaságot és bocsánatot kértem. Egyszerűen nem tudtam eldönteni, hogy bele menjek a dologba, vagy sem. Tetszett is az ötlet, de féltem is a csávótól. Szóval felhívtam a Haiszky magánnyomozó irodát (a feleségem ajánlotta, valahol olvasott róla, hogy milyen jól dolgoznak), és időpontot egyeztettem egy megbeszélésre. Enyhén viccesen éreztem magam, hiszen azt hittem, hogy a magánnyomozó az olyan filmes dolog, és soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmit fogok csinálni. De a megbeszélés után már teljesen elmúlt belőlem minden para. Nagyon korrektül és érhetően beszélgettünk, közösen döntöttük el, hogy pontosan miből álljon majd a nyomozás és közösen állapodtunk meg minden fontos dologról. Úgy éreztem, hogy biztos kezekben van az ügy. A szerződéskötéssel járó rengeteg papír tartalmát is nagyon részletesen megosztotta velem a magánnyomozó, hogy biztosra tudjam, hogy mit vállaltam én el, és mit vállalt el ő cserében. Azt is mondta, hogy teljesen megérti a kételyeimet, hiszen egy ilyen fura hátterű emberrel kapcsolatosan valóban oda kell figyelni, hogy mibe megy bele az ember.

Még azt is segített kitalálni, hogy hogyan hárítsam a dolgot: azt mondtam a csávónak, hogy érdekel a dolog, viszont most magánügyi problémák miatt körülbelül másfél hónapig nincs kapacitásom üzleti ügyekkel foglalkozni. Ennél bővebben nem részleteztem. De úgy tűnt, hogy a csávó teljesen elfogadta a dolgot. Volt egy olyan gyanúm, hogy annyiban nekem is a markomban volt a csávó, hogy a környéken én voltam az egyetlen, aki magánvállalkozóként és egyedül javítok autót, mindenki más már csapatban dolgozik valamilyen cégnek. Ha pedig intézményi háttér áll mögöttük, akkor lehetetlen, hogy bármit is össze tudjon hozni velük. Távolabbi személlyel együtt dolgozni meg nem érné meg neki sem. Szóval le volt biztosítva számomra a másfél hónap, hogyha a nyomozás eredményei pozitívak lesznek és valóban szeretnék együtt dolgozni vele. És azért épp másfél hónapról van szó, mert ennyi időt egyeztünk meg Haiszky magánnyomozóval a környezettanulmány elkészítésére.

Olyan részletes személyellenőrzésben és adatgyűjtésben egyeztünk meg (ez a környezettanulmány), amely pontosan feltérképezi a megfigyelt személy kapcsolatait. Ehhez annak életmódját, családját, anyagi és munkahelyi valamint egzisztenciális helyzetét veszi alapul, valamint emberi és jellembeli tulajdonságait. Ez volt a tökéletes nyomozási szolgáltatás számomra, hiszen ahhoz, hogy eldönthessem, hogy be fog-e csapni, vagy sem a csávó, ismernem kellett minél többet az életéből, a döntéseiből, az üzleteiből és a viszonyaiból más emberekkel. A magánnyomozó biztosított róla, hogy sem a csávó, sem semmilyen ismerőse vagy családtagja nem fog értesülni a nyomozásról, tehát a titoktartás miatt semmiféle képpen sem kell aggódnom azért, hogy eljut a csávóhoz a dolog. Most, hogy már ismerem, nem is tudom elképzelni, hogy mit tett volna velem, hogy megtudja, hogy nyomoztattam utána. Pedig milyen jól tettem.

A másfél hónap után Haiszky rengeteg dolgot megtudott róla. Először is, fiatal korában többször is volt kis ideig börtönben autólopás miatt. Ez azért nem volt ismert tény a környékünkön, mivel nagyon távolról származik, a nője miatt jelent meg itt nálunk. Ezen kívül pedig volt még ügye a rendőrséggel, mert otthon veri a nőjét. Már ezek olyan negatív tulajdonságok, amik miatt nem kívántam őt közelebb magamhoz, de aztán az tette be teljesen az ajtót, hogy kiderült, hogy rengeteg pénzzel tartozik két ismerősének is, már évek óta. Egy ilyen csávó bármire képes, nekem pedig nem volt kedvem belebonyolódni vele semmibe sem, ezért amikor megtudtam az eredményeket, azonnal fel is hívtam őt és közöltem, hogy nem szeretnék részt venni az üzletében. Szerencsére békén hagyott miatta.

Örülök, hogy megfogadtam a magánnyomozót, mert remek munkát végzett és így megúsztam egy halom kelletlen dolgot.