Különös viselet

Október végére megjött a szeles és hideg idő. Ilyenkor előkerülnek a kabátok, a sapkák, sálak és a dzsekik. A motorokat felváltják az autók (legalábbis Magyarországon). Van egy ismerősöm, nagy motoros, de ősszel mindig vesz egy használt autót, hogy télen is tudjon közlekedni, majd mikor megjön a jó idő, azonnal el is adja. Az biztos, hogy sosem unja meg így őket (a motort persze ritkábban cserélgeti). Nekem nem autóvásárlásból, hanem a ruhásszekrényem feltöltéséből áll a szeptemberem, mert nyáron, a hőségben pont nem gondoltam arra, hogy nagykabát kell, meg sapka, a tavalyiak pedig már sokat használtak. A kabát kérdése nálam mindig nagyon problémás. Minden évben képes vagyok heteket eltölteni azzal a kérdéssel, hogy milyen kabátot vegyek. Nagyjából sosem jó semmi. Eddig arra jutottam, hogy először valami dzsekit fogok venni, és ha nem megfelelő, akkor télre úgyis veszek egy rendes kabátot. De hát ez sem egyszerű. Hol a formája nem jó, hol a színe, hol pedig a mérete. Gyakran meg szoktam ilyenkor figyelni, hogy az emberek éppen mit viselnek az utcán, és azok alapján lesz egy elképzelésem. A múltkor egy szokatlan dolgot láttam, egy fickó az utcán motoros dzsekiben volt. Ez persze nem azért fura, mert motoros dzseki, nyilván aki motorral van, hord ilyet, de nekem teljes mértékben az volt a benyomásom, hogy ő nem motorral volt. Se bukósisak nem volt nála, a ruházatának többi része sem volt egy tipikus motoros ruha, és a közelben egy motort sem láttam. Na persze lehet, hogy tévedek, de elgondoltam, vajon ki megy az utcára ilyenben? Ennyire praktikus lenne? Utánanéztem kicsit.

A legtöbben a motoros dzsekit túramotorozáshoz használják. Ilyenkor nem a gyorsaság a lényeg, hanem hogy különböző (néha nehéz) terepeken végigmenjenek, tulajdonképpen olyan mintha gyalog túráznának, csak itt motorral teszik. Mint a gyalogtúránál, úgy itt is fontos a megfelelő öltözet. Először is legyen szél-, és vízálló. Ha nyitott terepen mennek, főleg gyorsan, akkor természetesen nem jó, ha nagyon befúj a szél, ha pedig megállnak, akkor se. Elázni pedig szintén nem kellemes. Amennyiben olyan helyzetben vannak, amikor kényelmesen „gurulnak” a motorokkal, és a menetszélen kívül semmi sincs, jól esik kinyitni a nagyfelületű szellőző panelokat. Ezek segítségével elkerülhető, hogy beleizzadjanak a ruhába. Van olyan, amelyikben található kivehető thermobélés. Rendkívül praktikus, így nem kell aggódni azon, hogy éppen milyen lesz az időjárás. Továbbá a fontosabb részeken nem árt a protektor, például a könyöknél és a vállnál. Nyilván olyan terepeken is mennek, amiken könnyű elesni, még gyalog is. Ilyenkor jól jön ez a plusz védelem.

Úgy vettem észre, sok szempontból hasznos egy motoros dzseki. Lehet, hogy az utcára felvenni sem egy rossz ötlet, ott is lehet rossz terep, esős, szeles idő, és egyebek. És igazából jól is néznek ki. Viszont nem az én alkatomhoz illik, ezért sajnos keresnem kell tovább.