A Császárrétes egy igazi ínycsiklandó különlegesség, amely a sütik és péksütemények világában különálló helyet foglal el. A tésztája omlós és könnyed, míg a töltelék gazdag ízekben tobzódik: a vanília, a dió és a fahéj harmonikus kombinációja varázsolja f
Első lépésként állítsuk össze az előtésztát. Az élesztőt morzsoljuk el, majd keverjük össze egy nagy kanál cukorral. Adjunk hozzá két kanál lisztet, és egy kis mennyiségű langyos tejet, majd alaposan mixeljük simára. Az egész süteményhez összesen fél liter tejet fogunk felhasználni, így ennek egy részét most az előtésztához is hozzáadhatjuk. Miután elkészültünk, hagyjuk pihenni harminc percig, hogy szépen felhabosodjon és életre keljen.
Közben a lágy vajat simára keverjük három tojássárgájával. Nincs szükség arra, hogy habosra verjük; elég, ha alaposan összekeverjük. Ehhez keverjük hozzá a már felhabosított kovászt is. Ezután jöhet a maradék cukor és a tej, amit csak egy kicsit összeforgatunk. Annyi lisztet adjunk hozzá, hogy a tészta kiönthető állagú legyen. Fakanállal alaposan dolgozzuk össze, ügyelve arra, hogy ne maradjanak benne csomók.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, amelyet fokozatosan a tésztához adunk. Először a hab felét óvatosan beleforgatjuk, hogy fellazítsuk a masszát, majd a maradék habot is finoman hozzáadjuk. Ezt követően letakarjuk a tésztát, és egy langyos helyen pihentetjük, míg duplájára megkel. Mialatt a tészta keleszt, hozzáfogunk a szilvamártás elkészítéséhez. A szilvákat gondosan kimagozzuk, majd apróra vágjuk. Ezután ízlés szerint cukrot, fahéjat és szegfűszeget adunk hozzá, majd összeforraljuk az egészet. Ügyeljünk arra, hogy a szilva még darabos maradjon, de a mártás szaftos legyen. Ha valaki a simább textúrát kedveli, a kész mártást turmixolhatja is.
A diót durvára aprítjuk, majd alaposan összekeverjük a cukorral. Ha éppen nincs otthon dió, bármilyen más olajos maggal helyettesíthetjük, ami a kamrában lapul. Amint a tészta szépen megkelt, felmelegítjük a sertészsírt, és egy nagy, lapos tepsibe öntjük. Erre következik a megkelt, habos tészta, amit egyenletesen eloszlatunk, majd bőségesen megszórjuk a cukros diós keverékkel. A forró sütőbe, 220 fokra helyezzük, ahol aranybarnára sül – érdemes az alsó-felső sütési módot választani. Körülbelül 35 perc múlva kész is van! Miközben sül, előkészítünk egy nagy tepsit, amelyre rácsot helyezünk, hogy a sütemény a sütőből kiemelve itt pihenhessen, így a felesleges zsír lecsurog róla. Amint kész, óvatosan csúsztatjuk a rácsra, majd egy sütőpapírral bélelt konyharuhára helyezzük, és gondosan feltekerjük. Ügyeljünk arra, hogy nagyon forró! Pár perc pihenő után melegen tálaljuk. Ne aggódjunk, ha a külsején repedések keletkeznek, hiszen a ropogós réteg sokkal karakteresebbé teszi a süteményt, és egyáltalán nem hasonlítható egy puha piskótához.