Meglepő, de a zöldségek segítenek megelőzni, hogy a kenyér gyorsan kiszáradjon.

Nincs is annál szomorúbb, mint amikor a tegnapi kenyér már-már fogyaszthatatlan állapotba került.
Legszívesebben a szemétbe dobnád a szikkadt, már-már száraz kenyeret, és maximum csak bundás kenyeret készítenél belőle? Mielőtt ezt tennéd, próbáld ki ezt a kevésbé ismert trükköt, amivel hosszú időn keresztül friss maradhat a kenyér.
A kenyér minősége szorosan összefügg annak konkrét típusával, de általánosságban elmondható, hogy több napig is élvezhető kellene legyen. Viszont, ha nem frissen, melegen fogyasztod el, könnyen kiszáradhat, vagy akár penészesedésnek is indulhat. Ha viszont légmentesen zárva tartod, napokig megőrzi puhaságát, ám a kibontás után számolnod kell azzal, hogy előbb-utóbb csak pirítós formájában tudod hasznosítani. A penész pedig egy egészen más kérdés; azt soha nem szabad elfogyasztani, függetlenül a körülményektől. Ha a kedvenc bagettedet a hűtőben tárolod, nagyobb eséllyel marad friss, és elég, ha egy rövid időre a mikróba teszed, hogy újra ínycsiklandó legyen. Ha pedig lefagyasztod, akkor sem a penész, sem a kiszáradás nem lesz akadály.
Az sem mindegy, milyen a nedvességtartalom a konyhában: ha túl sok van belőle, akkor a penész könnyebben felüti a fejét, ha pedig túl kevés, akkor hamarabb megszikkad a kifli és a zsemle is. Az is igaz, hogy nyáron sokkal gyorsabban ehetetlenné válik a kenyér. Azonban van egy olyan zöldség, aminek a közelségében sokkal tovább friss marad a pékáru a pulton. Ez pedig a magas nedvességtartalmú zellerszár, ami lassítja a száradási folyamatokat - főleg, ha egy zacskóba teszed mind a kettőt. A zellertrükk bármilyen péksüteménynél működik, feltéve, ha friss zöldségről van szó. Az egyetlen kellemetlenség az lehet, hogy a kenyér kicsit átveszi a zeller ízét, ezért jobb, ha közvetlen nem érintkeznek ezek az élelmiszerek. Csak tiszta, nem nedves zacskó esetében működik a trükk! Az is jó, ha már a szikkadt pékáru mellé rakod be a friss, nedves szárat. És igen, bármilyen süteménynél is működik, és a kukoricakenyér is esetében is garantált a siker, azonban keményebb áruk - keksz, chips, stb. - esetében felesleges próbálkozni vele, mert azok megromlanak a zellerszártól.