Elképesztő felfedezést tettek a kutatók: három mindennapi étel segítségével csökkenthetjük a szívroham kockázatát.

A ferulinsav egy természetes antioxidáns, amely segíthet megelőzni a koszorúér-görcsöket. Ezek nemcsak mellkasi fájdalmat, hanem súlyosabb szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak.
A japán Toho Egyetem tudósainak egy csoportja izgalmas kutatási projektbe kezdett, melynek során sertéskoszorúereken végeztek kísérleteket. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a ferulinsav képes jelentős mértékben mérsékelni a kémiai ingerek által indukált artéria-összehúzódásokat, és ezt ráadásul két különböző mechanizmus révén valósítja meg.
Az első mechanizmus lényege, hogy megakadályozza a kalcium bejutását az izomsejtekbe, ami normál körülmények között az artériák összehúzódásáért felelős. A második módszer pedig abban rejlik, hogy a kalcium hiányában egy specifikus fehérje aktiválódását blokkolja, ezzel megakadályozva az izom összehúzódását.
A kutatás során a tudósok felfedezték, hogy a ferulinsav hatékonysága akár a diltiazemét is felülmúlhatja. Ez az elterjedt gyógyszer az erek ellazítására szolgál, és rendkívül népszerű a szív- és érrendszeri problémák kezelésében.
- mondta Dr. Kento Yoshioka, a tanulmány vezető kutatója.