Ne hagyd, hogy a fán érjen véget, ne engedd, hogy a földben veszendőbe menjenek ezek a gyümölcsök!


Az október nemcsak a lehulló falevelek, hanem a kertben termő finomságok ideje is. Mutatjuk, mit szedj most le!

Az ősz beköszöntével hűvösebb reggelek és rövidülő nappalok köszöntenek ránk, de ez cseppet sem jelenti a kertészkedés búcsúját. Októberben még bőven van tennivaló és öröm a konyhakertben, hiszen számos növény ilyenkor éri el csúcspontját. Az alábbiakban öt olyan zöldséget és gyümölcsöt mutatunk be, amelyek most éppen érettségüket élik, és amelyekből ízletes, tápláló ételeket varázsolhatunk a család asztalára.

Alma - Az őszi gyümölcskosár koronázatlan királynője

Október az utolsó lehetőség az almafákon maradt gyümölcsök leszüretelésére. A Jonagold, a Golden Delicious vagy épp az Idared fajták ilyenkor a legzamatosabbak. Fogyaszthatjuk őket nyersen, de remek alapanyagok befőzéshez is: lekvár, almaszósz, vaj, kompót, sőt házi almaecet is készülhet belőlük.

Sárgarépa - Az év minden napján megbízható kísérő!

Ha májustól kezdve folyamatosan ültettük a sárgarépát, mostanra a föld mélyén bőven fellelhetjük az érett, zamatos példányokat. Az őszi sárgarépa különösen édes ízével hódít, remek választás köretnek, ha sütve tálaljuk, vagy főzelékbe reszelve. De nem csupán ezekre használható: tökéletes alapanyaga egy ínycsiklandó répatortának is.

Kép: Shutterstock

Paradicsom - Az utolsó lehetőség a szüret varázslatos pillanataira

Az első fagyok közeledtével érdemes gondoskodni az utolsó, még érett paradicsomok leszedéséről, különösen, ha üvegházban termesztjük őket. Ezek a zamatos gyümölcsök rengeteg étel alapját képezhetik, legyen szó ízletes tésztaételekről, gazdag levesekről vagy egzotikus currykből. Ne feledjük, hogy a betegségekkel, például a paradicsomvésszel sújtott növények termését nem célszerű hosszú távon tárolni, hiszen ezek tönkretehetik a többi gyümölcsöt is. Érdemes tehát figyelni a szüret időzítésére, hogy élvezhessük a friss, saját termesztésű paradicsomok ízét!

Cékla - Az őszi saláták színes sztárja

Október a céklabetakarítás záró hónapja. Ez a gyökérzöldség nemcsak sós, hanem édes ételekhez is kiváló - gondoljunk csak a céklás süteményekre vagy smoothie-kra. Emellett remek alapanyag salátákhoz is, különösen ha frissen, reszelve fogyasztjuk.

A tök: Halloween varázslatos szimbóluma és a konyha igazi kincse. Ez a narancssárga zöldség nem csupán a rémisztő, de egyben szórakoztató ünnep elengedhetetlen része, hiszen a faragott tökök világítanak a sötét estéken, mesebeli hangulatot teremtve. Emellett a tök íze és tápláló értéke a konyhában is megállja a helyét: levesek, piték és különleges ételek alapja lehet, így nemcsak a Halloween alkalmával, hanem egész évben megéri használni. A tök tehát nemcsak egy dekoráció, hanem egy sokoldalú konyhai alapanyag is, amely tele van lehetőségekkel!

A tök az ősz egyik legnépszerűbb terménye, különösen a Halloween időszakában. De ne csak dekorációként tekintsünk rá - húsából ízletes krémleves, pite vagy akár pogácsa is készülhet. A sütőtök különösen édes, ha kissé karamellizáljuk sütés közben, így akár köretként is megállja a helyét.

Az október tehát bőséges termést hoz azoknak, akik szívesen gondoskodnak saját zöldség- és gyümölcskertjükről. A fent említett növények nemcsak ízletesek, de számos egészségügyi előnnyel is bírnak, így érdemes őket beépíteni az őszi étrendünkbe.

Forrás: mirror.co.uk

Indexkép: Shutterstock

Related posts