Paradicsomleves rizzsel: egy ízletes és tápláló fogás, amely a frissen szedett paradicsom zamatos ízével és a rizs laktató állagával varázsolja el a konyhát. A leves sűrű, krémes állaga és a fűszerek harmonikus keveréke igazi ínycsiklandó élményt nyújt. T

A paradicsomleves rizzsel az a klasszik, amit mindenki ismer, de pont ezért érdemes néha újragondolni.
A paradicsomokat félbe, a vöröshagymát és a fokhagymát pedig nagyobb darabokra vágjuk, majd a zellerrel együtt sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Sózzuk, meglocsoljuk olajjal, és 200°C-ra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt megsütjük.
A sült zöldségeket egy tágas lábasba helyezzük, majd megszórjuk a cukorral, és belekeverjük a friss bazsalikom leveleit (ne felejtsük el félretenni néhányat a tálaláskor való díszítéshez) és az oregánót. Ezután felöntjük gazdag alaplével, és az egészet egy botmixer segítségével sima, krémes állagúra turmixoljuk.
A turmixolt levest egy ínycsiklandó szűrőn átszűrjük, hogy elérjük a krémes és selymes textúrát.
Visszatesszük a lángra, majd beleszórjuk a rizst, és közepes hőfokon 15-20 perc alatt puhára főzzük, folyamatosan kevergetve.
Ha szükséges, ízesíthetjük még sóval, és tálalás előtt megszórhatjuk friss bazsalikommal vagy egy kevés olívaolajjal.