Kékcápát szeletelve hívtak vissza | Színes tájak világa

Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül érkezett információ szerint a szlovák hatóságok határérték feletti higanyszintet észleltek egy Spanyolországból származó fagyasztott, szeletelt kékcápa termékben. E termék Magyarországra is eljutott több vállalkozáshoz - tájékoztatott a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) csütörtöki közleményében az MTI.
A legfrissebb információk szerint az NKFH felvette a kapcsolatot az érintett cégekkel, hogy mielőbb végrehajtsák a szükséges lépéseket. Ennek keretében fontos, hogy a kifogásolt termékeket kivonják a forgalomból, és a fogyasztók számára is biztosítsák a visszahívás lehetőségét.
A vállalkozások által végrehajtott intézkedéseket, valamint a visszagyűjtött termékek sorsát – ideértve azok megsemmisítését és elszállítását – a hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri.
A legfrissebb tájékoztatás szerint egy visszahívásra került sor a kékcápa-steak kapcsán. Ez a termék csontos, bőrös, vákuumcsomagolt és fagyasztott formában érhető el. A steakek kiszerelése 130-300 gramm között mozog, és minden csomagban két darab található. A tételszám L117810, és a minőségmegőrzési idő 2026. augusztus 17-ig terjed. A termék származási helye Spanyolország, és a forgalmazó a szlovák Projekt-Market S.R.O.
A hatóság arra figyelmeztet, hogy akik a visszahívott termékek közül vásároltak, azok ne fogyasszák el azokat.
A higany egy természetes elem, amely szinte mindenütt jelen van: a levegőben, a vízben és a talajban is fellelhető. Különösen a tengerek és óceánok vizeiben halmozódik fel, ahol a halak és tenger gyümölcsei, főleg a nagyobb ragadozóhalak, jelentős mennyiségben tartalmazhatják. Az üzletekben kapható halak higanyszintje általában a megengedett határértékeken belül marad, és ezt folyamatosan ellenőrzik a hatóságok. Fontos megjegyezni, hogy a higany, főként a metilhigany formájában, kedvezőtlen hatással lehet az idegrendszerre és az agyműködésre, különösen terhes nők és kisgyermekek esetében, akik érzékenyebbek lehetnek a toxinokkal szemben.