Tudatosabb konyhával a pazarlás ellen – menütervező kiadvány, amely támogatja a háztartásokat A fenntarthatóság jegyében egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos étkezés, amely nemcsak a családok egészségére, hanem a környezet védelmére is pozitív hatással


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb kezdeményezése, a Maradék nélkül program, egy olyan kiadványt mutatott be, amely a fenntartható étkezés és a pazarlásmentes konyha köré épül. A "Menütervezés maradék nélkül" című útmutató praktikus és könnyen alkalmazható tanácsokkal látja el a háztartásokat, segítve őket abban, hogy tudatosabban főzzenek, kreatívan hasznosítsák a megmaradt alapanyagokat, és fenntartható szokásokat alakítsanak ki mindennapi életükben. Az érdeklődők számára lehetőség nyílik ingyenes online előadásokon való részvételre, ahol a résztvevők elmélyíthetik tudásukat, és kérdéseiket közvetlenül a Nébih szakértőivel beszélhetik meg. A kiadvány megjelenésének alkalmából a hivatal egy közösségi média játékot is indít, amely a pazarlás elleni küzdelem iránt elkötelezett lakosokat várja.

Az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi szempontból is komoly kihívás: a magyar háztartásokban évente fejenként átlagosan 62 kg élelmiszer végzi a szemetesben, amelynek jelentős része megelőzhető lenne. A keletkező élelmiszerhulladék legnagyobb részét az elpazarolt készételek teszik ki, évi 11,8 kg/fő/év mennyiséggel. A Menütervezés maradék nélkül kiadvány célja, hogy ezt a problémát a konyhai gyakorlatok oldaláról közelítse meg - egyszerű, mégis hatékony megoldásokat kínálva mindenki számára.

A több napra előre történő menütervezés és előkészítés nem csupán időt, energiát és pénzt takarít meg számunkra, hanem egyúttal az élelmiszerpazarlás csökkentésének egyik leghatékonyabb módszere is. A Nébih Maradék nélkül programjának kiadványa részletes útmutatót kínál arról, hogyan érdemes összeállítani a heti menüt, miként használhatjuk fel a megmaradt ételeket és a közelgő lejáratú alapanyagokat. Emellett fontos tanácsokat ad a biztonságos élelmiszertárolás és fagyasztás szempontjából is, így biztosítva, hogy ételeink frissen és biztonságosan maradjanak.

A Menütervezés maradék nélkül útmutató a mindennapi rutinba is könnyedén beilleszthető, gyakorlati módszerekkel segíti a háztartásokat abban, hogy tudatosabban tervezzék meg étkezéseiket és csökkentsék az élelmiszerpazarlást. A kiadvány egyik legfontosabb üzenete, hogy már néhány apró változtatással is jelentős hatást gyakorolhatunk környezetünkre, pénztárcánkra és a fenntartható jövőre.

A kiadvány megjelenéséhez kapcsolódva a Nébih ingyenes webináriumot szervez, ahol az érdeklődők a tudnivalók elmélyítése mellett kérdéseiket is átbeszélhetik a szakemberekkel. A július 10-ei online eseményre ezen a linken regisztrálhatnak.

Az új útmutató debütálása kapcsán a Maradék Nélkül közösségi média platformjain izgalmas nyereményjátékkal kísért kampány veszi kezdetét. A kezdeményezés célja, hogy széles körben eljuttassuk a fontos üzenetet: az élelmiszerpazarlás mérséklése közös felelősségünk, és mindannyian hozzájárulhatunk a változáshoz. Csatlakozz hozzánk, és tedd te is egyedivé az ételeidet, miközben értékes nyereményekért versenyezhetsz!

Related posts