A magyarok kreativitása a nyári grillszezonban igazán megmutatkozik: a legtöbben a szabadban sütögetnek, élvezve a jó időt és a kellemes társaságot - Agro Napló.

A grillezés iránti lelkesedés a magyarok körében továbbra is töretlen; egy friss felmérés alapján a válaszadók kétharmada rendszeresen űzi ezt a tevékenységet. Az igazán elkötelezett grillmesterek még a téli hónapokban is találják alkalmat a sütögetésre. A férfiak között különösen népszerű a sertéshús, amelyet sokan saját kezűleg pácolnak meg a nyári hétvégéken, hogy a legfinomabb ízeket varázsolják a tányérokra.
A PICK friss hús legfrissebb, reprezentatív kutatása alapján a magyar lakosság körülbelül kétharmada rendszeresen él a grillezés örömével.
- ez is jól mutatja, hogy a szabadtéri sütögetés nem csupán divat, hanem valódi közösségi élmény, amely generációkat köt össze. A legtöbben, a válaszadók közel fele, a szezonban néhány alkalommal grillez - derült ki a PICK friss hús felméréséből1. Ennél gyakrabban (havonta, kéthetente) a grillezők 13%-a hódol ennek a szenvedélynek, sőt, 3% heti rendszerességgel is süt a szabadban. A megkérdezettek jelentős része nem csak nyáron választja ezt az ételkészítési módot: harmaduk évszaktól függetlenül bármikor grillez, amikor jó idő van, negyedüknek tavasztól őszig tart a grillszezon. A legelszántabbak (8%) még télen sem mondanak le a grillezésről. Leginkább hétvégi elfoglaltság, illetve családi, baráti összejövetelek programja, de 27% spontán is a grillrácsra dob valamit, ha úgy tartja kedve.
A legfrissebb kutatás alapján a magyarok egyöntetűen úgy vélik, hogy a grillezés legfőbb ellenfele a csapadék. A megkérdezettek több mint fele (54%) határozottan kijelentette, hogy az eső a legnagyobb grillkatasztrófa. Második helyen a gyenge minőségű, rágós, mócsingos vagy már megromlott hús áll (39%), de sokan attól is tartanak, hogy az étel nem sül át megfelelően, esetleg odaég, vagy egyszerűen nem ízlik. A nyári forróság, amelyet idén is tapasztalhattunk, szintén sok negatív tapasztalatot hozott (23%), hiszen ilyenkor inkább a medence hűsítő vizére vagy a kellemes, klímával hűtött szobára vágyik az ember, mintsem a forró grillrács mellé. A válaszadók között említést nyert még, hogy problémát okozhat, ha nem sikerül meggyújtani a tüzet, ha a hangulat kedvetlen, vagy akár ha a kutya ellopja a frissen elkészült finomságokat.
A nyár forró napjai néha nem éppen ideálisak a szabadban történő sütögetéshez.
A válaszadók 45%-a jégkockákkal és frissítő italokkal igyekszik enyhíteni a hőség okozta kellemetlenségeket, míg egyharmaduk vizes törölközőt akaszt a nyakába, hogy felfrissüljön. A ventillátor használata is népszerű, 16%-uk ezt választotta, míg 14%-uk a medence melletti grillezésre esküszik. Továbbá, a diófa hűs árnyéka és az esti órákban történő sütögetés is remek trükkök az elviselhetetlen meleg ellen.
A grillpartik igazi főszereplője kétségtelenül a hús, és ha a részleteket nézzük, a legnépszerűbb választások között a szárnyasok (83%) és a sertéshús (74%) szerepelnek. A hal (18%) és a marha (16%) viszont ritkábban találkozik a parázson. Érdekes megfigyelni, hogy a férfiak körében a sertéshús grillezése még elterjedtebb, hiszen 77%-uk választja ezt az opciót. A vadhúsok és a tenger gyümölcsei pedig továbbra is a különlegességek kategóriájába tartoznak, mivel kevésbé népszerűek a grillrácsokon.
A sertéshúsok közül a teljes lakosság körében legnépszerűbb a tarja (80%), de sokan grilleznek darált húsból készült termékeket (42%), karajt (37%) vagy oldalast (30%). Érdekesség, hogy bár a fiatalok is tarját grilleznek a legszívesebben, de a darált hús és a karaj népszerűbb a körükben, mint az idősebbeknél. A változatosság azonban mindenkinél kulcsfontosságú: a grillezők igyekeznek úgy válogatni, hogy a társaság minden tagja megtalálja a saját ízlésének megfelelő falatot - legyen szó oldalasról, hamburgerhúsról, csevapról vagy tépett húsról.
A legfrissebb kutatási eredmények alapján a magyar grillezők körében egyre növekvő tudatosság figyelhető meg. A válaszadók 76%-a egyértelműen kifejezi, hogy a húsok között különbségek vannak, és az emberek háromnegyede hangsúlyozza az állatok jólétének fontosságát. Közel 70% számára lényeges a felelős antibiotikum-használat, míg 56% a GMO-mentes termelésből származó húsokat részesíti előnyben. Az adatok azt is mutatják, hogy minden harmadik ember (35%) hajlandó többet áldozni a prémium minőségű húsért, ami jól tükrözi a tudatos vásárlás iránti elköteleződést, különösen a friss húsok esetében. Tízből négy válaszadó bizalmi termékként tekint a friss húsra, ahol kiemelten fontos az eredet nyilvánossága.
A lakosság egészét tekintve a grillezők túlnyomó többsége, egészen pontosan 72%, saját kezűleg készíti el a pácot a húsokhoz. Azok, akik a saját receptjüket választják, általában azzal érvelnek, hogy ez a megoldás jobban illik az egyéni ízlésükhöz.
A legkedveltebb ízvilág az olajos-fűszeres és a mustáros (63-64%), de a magyaros, paprikás-hagymás pácok is népszerűek (53%), míg az egzotikus ízek, pl. curry-s, édes-savanyú kevésbé preferáltak (20%). A grillezők háromnegyede legalább kétféle pácot használ, sokan pedig kísérleteznek, variálnak az ízekkel.